Gevinstbeskatning ved salg av bolig i Spania

(i) Innledning.

Fra og med 1.januar 2007 ble gevinstbeskatningen for ikke residenter i Spania satt ned fra 35 % til 18 %. Gevinstbeskatningen er nå dermed lik for residenter og ikke residenter i Spania. Endringen har sin bakgrunn i EU- Parlamentets kritikk mot Spania hvor det ble påpekt at forskjellsbehandlingen mellom residenter og ikke residenter i denne sammenheng var diskriminerende.

Ved beregning av gevinsten oppjusteres inngangsverdien av de faktiske utgifter man hadde i forbindelse med kjøpet, dvs. advokatsalær, notarutgifter, avgift til eiendomsregisteret ved innskriving etc. På tilsvarende vis nedjusteres salgsverdien med de utgifter man hadde i forbindelse med salget.

(ii) Gevinstbeskatning norsk AS

Dersom eiendommen eies av et norsk AS er gevinstbeskatningen tilsvarende som for fysiske personer som ikke er residenter i Spania– 18 %. Forutsetningen er at det norske selskapet ikke er fast etablert i Spania, for eksempel ved opprettelse av en filial av det norske selskap på spansk territorium.

(iii) Gevinstbeskatning spansk SL (aksjeselskap)

Prosentsatsen for spanske aksjeselskap er 25 % av de første 120.202, 41 € av gevinsten, beregnet ut i fra selskapets samlede nettogevinst det året man selger eiendommen (selskapets inntekter minus utgifter det aktuelle år). Av den del av gevinsten som overstiger 120.202, 41 € er gevinstbeskatningen 30 %.

(iv) Unntak fra gevinstbeskatning i Spania

Etter spansk rett eksisterer det følgende unntak fra plikten til å svare gevinstbeskatning:

Residenter i Spania over 65 år er unntatt fra gevinstbeskatning ved salg av sin primære bolig. Iht. spansk rett er det imidlertid et krav at vedkommende må ha brukt boligen som sin primære bolig i minst 3 år. Videre faller gevinstbeskatningen bort for residenter som selger sin primære bolig og reinvesterer kapitalen i en ny primær bolig.

Inntil lovendringen i 2007 var både residenter og ikke residenter unntatt fra gevinstbeskatning dersom boligen ble kjøpt før 1986. Dette ble endret fra og med 1. januar 2007, men i den forstand at man må betale gevinstbeskatning av den gevinsten man har hatt fra 2007 frem til det året man selger. Dersom man for eksempel kjøpte eiendommen i 1984 og selger den i 2009 skal man kun betale gevinstbeskatning av differansen mellom verdien i 2007 og i 2009.

Vårt advokatfirma har omfattende erfaring fra bistand ved salg av eiendom i Spania. For mer informasjon: www.lawfirminspain.com. Ved spørsmål vennligst kontakt norsk jurist/spansk advokat Agnete Dale: dale@lawfirminspain.com / + 34 607 659 906

Reklame

Én kommentar to “Gevinstbeskatning ved salg av bolig i Spania”

  1. Roald Breistrand Says:

    Ved salg av hus i Spania,hvem snakker jeg med da hos
    dale@lawfirminspain.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: